Ουλίτιδα

 NOSOI YGIH OULA OULHTIDA PERIODODHTIDA

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας.

Η οδοντική πλάκα είναι το σκούρο επίχρισμα που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών, αλλά κυρίως στη σχισμή μεταξύ ούλων και δοντιών και περιέχει βακτήρια και τοξίνες. Με το τακτικό βούρτσισμα μπορούμε να καθαρίσουμε την οδοντική πλάκα, όταν όμως αυτή μείνει αρκετές ώρες χωρίς να καθαριστεί, τότε μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα) που προσκολλάται ισχυρά πάνω στα δόντια και μπορεί να απομακρυνθεί μόνο από τον οδοντίατρο.

Τι συμπτώματα έχει η ουλίτιδα;

NOSOI DIAFORA STADIA OULHTIDAS PRIODODITIDAS

           Διάφορα στάδια ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι μια νόσος που έχουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι. Αρκετές φορές τα συμπτώματα δεν είναι εύκολα ορατά και η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες πριν γίνει αντιληπτή. Τα συμπτώματα είναι μόνο στα ούλα, τα οποία μπορεί να είναι κόκκινα, διογκωμένα και πιθανόν να αιμορραγούν στο βούρτσισμα ή και από μόνα τους. Συνήθως πόνος δεν υπάρχει και για αυτό ο ασθενής αργεί να καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει. Αντίθετα συχνά υπάρχει κακοσμία και αισθητικά προβλήματα σε ούλα ή και σε δόντια. Όταν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, με καταστροφή των ούλων και των οστών των γνάθων και κινητικότητα των δοντιών. Έτσι τα δόντια φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορούν να στηριχτούν και εξάγονται. Άλλωστε η περιοδοντίτιδα είναι η κυριότερη αιτία εξαγωγής δοντιών στις μέρες μας.

Πρόληψη της ουλίτιδας

NOSOI PROLHPSH OULHTIDA

Η πρόληψη της ουλίτιδας είναι:

-η σωστή στοματική υγιεινή με τον καθαρισμό των δοντιών , των ούλων και της γλώσσας μετά τα γεύματα

-οι σωστές διατροφικές συνήθειες, με αποφυγή της ζάχαρης, των τεχνητά γλυκαντικών ουσιών και των τεχνητά επεξεργασμένων τροφών

-ο συχνός καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο

Θεραπεία της ουλίτιδας

Η θεραπεία της ουλίτιδας ξεκινάει από την καλή στοματική υγιεινή, γιατί ότι και να κάνει ο οδοντίατρος, αν ο ασθενής δε βουρτσίζει τα δόντια του, τότε η ουλίτιδα θα επιμείνει και θα χειροτερεύει. Πέρα από το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος ίσως ο οδοντίατρος προτείνει τη χρήση στοματικού διαλύματος και ειδικών αλοιφών. Επίσης πολύ χρήσιμες μπορεί να φανούν οι παστίλιες προβιοτικών, που απελευθερώνουν στο στόμα ακίνδυνα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας, με σκοπό να επικρατήσουν στα επικίνδυνα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα. 

Σίγουρα χρειάζεται πολύ καλός καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους και στίλβωση των δοντιών.

NOSOI KATHARISMOS DODIWN YPERHXOUS

        Καθαρισμός των δοντιών με υπερήχους

 Όταν η ουλίτιδα είναι προχωρημένη , εφαρμόζουμε θεραπεία των ούλων με LASER, το οποίο σκοτώνει τα βακτήρια που έχουν εισχωρήσει στα ούλα, αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα των ούλων καθώς και τις τοξίνες των μικροβίων και δίνει ενέργεια στα ούλα να επουλωθούν άμεσα και να κολλήσουν ξανά πάνω στα δόντια.

NOSOI LASER WATERLACE MD THERAPEIA OULWN

LASER WATERLASE MD για θεραπεία των ούλων

Επίσης στην κλινική μας εφαρμόζουμε και μια πρωτότυπη, σύγχρονη τεχνική με περιοδοντικούς νάρθηκες. Κατασκευάζουμε λεπτούς νάρθηκες τους οποίους ο ασθενής γεμίζει με ένα ειδικό αντισηπτικό και επουλωτικό gel και τους φοράει σπίτι του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμα σε πιο επίμονες ουλίτιδες εφαρμόζουμε και θεραπεία των ούλων με χρήση αυξητικών παραγόντων και βλαστοκυττάρων από το αίμα του ασθενούς, το οποίο λαμβάνεται την ώρα της θεραπείας στο ιατρείο. Μετά από φυγοκέντρηση του αίματος για 12 λεπτά έχουμε σε ενέσιμη μορφή, τους αυξητικούς παράγοντες και τα βλαστοκύτταρα  του ασθενούς , τα οποία και εφαρμόζουμε στα ούλα που πάσχουν. Αυτή η θεραπεία δίνει στα ούλα τα απαραίτητα συστατικά για να αναπλαστούν και να επουλώσουν τις βλάβες τους με θεαματικά αποτελέσματα.

 

  • Προβολές: 7880

Ακολουθήστε μας